Intrebari frecvente - Scopul Francmasoneriei si al Marii Loje Feminine a Romaniei.
- Specificul Marii Loje Feminine a Romaniei.
- De ce Marea Loja Feminina a Romaniei nu primeste barbati.
- Tinuta masonica.
- Un Francmason in viata sa cotidiana.
- Rolul ritualului.
- Trebuie sa crezi in Dumnezeu pentru a fi Francmason ?
- Ce ofera Marea Loja Feminina a Romaniei femeilor.
- Sunt Francmasonii rasisti sau elitisti.
- Este Francmasoneria o societate secreta.
Scopul Francmasoneriei si al MLFR al Romaniei
Scopul Francmasoneriei si al Marii Lojii Feminine a Romaniei este de a veni in intampinarea femeilor care cauta propria perfectionare.

Marea Loja Feminina a Romaniei face acest lucru prin reunirea femeilor de toate credintele, originile si categoriile socio-profesioanle, care altfel nu s-ar intalni niciodata, invatandu-le sa se respecte si sa se iubeasca unele pe altele, sa-si tolereze reciproc opiniile chiar daca sunt diferite si sa se dezvolte invatand una de la alta.
Specificul Marii Loji Feminine a Romaniei
Marea Loja Feminina a Romaniei, cea mai veche dintre Marile Loji Feminine de Rit Scotian Antic si Acceptat din intreaga lume, ia in considerare toate candidaturile, fara nici o discriminare de nationalitate, religie, origine, cultura, mediu social sau situatie materiala.

Marea Loja Feminina a Romaniei nu exclude decat persoanele care cultiva extremismul politic sau religios.

Functionarea sa interna este in totalitate democratica, conducerea fiind aleasa sau realeasa pentru o perioada maxima de trei ani de catre reprezentantele Lojilor, ele insele alese de catre membrele Lojilor pe care le reprezinta.

Marea Loja Feminina a Romaniei practica, la fel ca majoritatea obedientelor din lume, Ritul Scotian Antic si Acceptat, fiind exclus.
De ce MLFR a Romaniei nu primeste barbati
In Romania exista Mari Loji masculine, feminine si mixte.
Marea Loja Feminina a Romaniei nu se plaseaza in concurenta cu nici una dintre obedientele existente si considera ca libertatea presupune si libertatea de a alege.

Candidatii care doresc sa lucreze in loji cu membri de ambele sexe vor alege o obedienta mixta.
Candidatii care doresc sa lucreze exclusiv cu membri de acelasi sex vor alege, dupa caz, fie o obedienta exclusiv feminina, fie una exclusiv masculina.

Marea Loja Feminina a Romaniei admite si initiaza numai femei.
Tinuta masonica
Surorile unei Loji se reunesc si deschid lucrarile printr-o ceremonie straveche, inspirata din textele traditionale si din ceremonii ale vechilor Companioni.

Aceasta ceremonie serveste pentru a marca distinctia dintre zgomotul si frenezia lumii exterioare si lumea masonica, unde trebuie sa domneasca toleranta, serenitatea si dragostea frateasca.

Urmeaza apoi o lucrare pe o tema masonica, istorica, spirituala, filozofica sau simbolica, uneori chiar stiintifica sau literara. Lucrarea, numita plansa, este urmata de o discutie.
Se trece apoi la ceremonia de inchidere, care marcheaza reintoarcerea in lumea profana.
De regula, surorile se reunesc dupa lucrari la cina, numita agapa.
Un Francmason in viata sa cotidiana
Oricare francmason indiferent de sex isi desfasoara activitatile cotidiene la fel ca toata lumea, incercand insa sa puna in practica principiile masonice de toleranta, onestitate, bunatate, deschidere intelectuala si spirituala.
Rolul ritualului
Rolul ritualului este de a-i ajuta pe masoni sa se cunoasca unii pe altii, sa gaseasca un cadru comun si un limbaj universal dincolo de cuvinte, in care fiecare gest creeaza, poarta si transmite un sens impartasit de toti Francmasonii din lume.

Acest ritual serveste la marcarea diferentei dintre pacea si serenitatea din tinutele noastre si zarva lumii exterioare, din care venim si in care ne reintegram dupa reuniunile noastre.

Ritualul este de asemenea, si un mod de comunicare, un vehicul de mesaje si un mesaj in sine.
Acesta pune in scena un ansamblu de simboluri (obiecte, gesturi, cuvinte, decoruri, muzica, etc.) care transmite intreaga mostenire spirituala a Francmasoneriei.
Trebuie sa crezi in Dumnezeu pentru a fi Francmason
Marea Loja Feminina a Romaniei lucreaza in gloria Marelui Arhitect al Universului.

Membrele Marii Loji Feminine a Romaniei pot, in forul lor interior, sa-l numeasca pe Marele Arhitect al Universului Dumnezeu, Allah, Elohim, Principe Creator, Fiinta Suprema sau cum doresc, beneficiind de o absoluta libertate de constiinta. Este insa, evident ca ar fi dificil sa pretinzi sa intreprinzi un demers spiritual daca nu crezi in existenta unei lumi spirituale.
Ce ofera Marea Loja Feminina a Romaniei femeilor
Marea Loja Feminina a Romaniei propune o aventura exceptionala care se sprijina pe valorile progresului intelectual, etic si spiritual.

Intelectual deoarece femeile din Marea Loja Feminina a Romaniei vor sa progreseze in cunostinte si in constiinta, fara ca demersul lor sa fie confundat vreodata cu o abordare filozofica, stiintifica sau religioasa, abordari foarte legitime in domeniile respective, dar care tin de un alt proiect decat cel initiatic. Demersul initiatic se inspira din bogatiile acestor domenii fara insa a dori vreodata sa se confunde cu acestea sau sa le fie anexate.

Etic deoarece acest demers este marcat de o dorinta de deschidere catre altii, respectand libertatea de alegere a fiintelor umane si integritatea lor fizica, psihica, intelectuala, morala si spirituala.

Spiritual deoarece membrele Marii Loji Feminine a Romaniei detin o elevare si o depasire initiatica, refuzand sa se multumeasca cu materialismul dominator al epocii noastre.

Incurajand pe fiecare dintre membrii sai sa-si adapteze uneltele simbolice dezvoltarii existentiale si constructiei de sine, Traditia Initiatica ne spune ca viata nu este o fatalitate sau o peripetie al carei curs nu am sti cum sa-l orientam, ci ca ea poate fi traita ca o inteligenta pusa in actiune, o forta pusa in miscare, o exigenta de realizare de sine si prin sine. Demers ambitios, ea vrea sa-si asume realitatea asa cum e, nu pentru a se supune fatalitatii sale, ci tocmai pentru a recuza aceasta fatalitate si pentru a demonstra ca aventura inteligentei, energiei, vointei si libertatii umane este una posibila si de dorit, cu conditia de a sti ce pot fi toate acestea, omul, umanitatea, vointa si libertatea.

Acesta este obiectivul initierii in Marea Loja Feminina a Romaniei, obedienta care adoposteste la sanul sau femei de toate originile si toate credintele, avand in comun pasiunea pentru ceea ce constituie nucleul proiectului lor: omul in desfasurarea tutuor facultatilor sale.
Sunt Francmasonii rasisti sau elitist
Rasismul sub toate formele sale este o adevarata aberatie.
Francmasoneria o condamna fara ezitare, iar marturie stau chiar Francmasonii de toate originile, de toate religiile si din toate clasele sociale.

In ceea ce priveste elitismul, putem spune ca Francmasoneria privilegiaza elitismul sub doua aspecte: credinta si increderea in perfectibilitatea omului.

Orice om poate progresa in domeniile spiritualitatii, ale cunoasterii, ale judecatilor. Orice om isi poate largi orizontul de perceptie si intelegere, fiind capabil sa inteleaga si sa transmita, dar si sa isi perfectioneze propria perceptie asupra rolului sau in societate.
Este Francmasoneria o societate secreta
Francmasonii sunt liberi sa isi dezvaluie apartenenta, dar nu o pot descoperi pe a unui Frate de-al sau.

Ceea ce se face si se spune intr-o Loja trebuie sa ramana secret, adica nedivulgat profanilor.

Dar daca Francmasoneria este discreta, este pentru ca ea poseda niste secrete, care nu reprezinta de fapt decat modurile stravechi de recunoastere, pe care le foloseau Masonii din toate timpurile.
Aceste secrete sunt folosite deci in scopuri ritualice, exclusiv in cadrul ceremoniilor.