Ritul Scotian Antic si Acceptat Este un ORDIN pentru ca este format din persoane care au ales in mod liber prin credinta si juramintele lor de a se uni sub ascultarea unor reguli si de a munci la realizarea unei misiuni dedicate unui ideal.

Este un ordin INITIATIC, iar aceasta initiere inseamna o renastere, inscrierea pe un drum simbolic, acela al unui demers evolutiv personal realizat prin intermediul unor rituri speciale al caror scop este acela de a permite o perfectionare si o realizare spirituala a individului dobandita la capatul unui efort personal de analiza interioara.

Este un ordin TRADITIONAL pentru ca este prezent in toate tarile lumii fie sub forma jurisdictionala nationala, fie independenta si suverana. De asemenea, este vorba despre o transmitere spirituala conforma cu rigorilor Ritului si cu spiritul notiunii de Initiere, fara ca aceasta sa insemne osificare sau inovatie dezordonata.

Este un ordin REGULAR, sintagma ce subliniaza necesitatea pentru toti masonii de a respecta o anume filiatie, ascensiunea ierarhica stabilita traditional si continuitatea studiului simbolic stabilit prin Constitutii si realizata prin intermediul practicii ritualice atat la nivelul lojilor simbolice, cat si la cel al inaltelor grade.

Este un Ordin CAVALERESC, cuvant care trebuie inteles in sensul sau spiritual. Ideea unui cavalerism comun atat Orientului, cat si Occidentului, ce deriva din idealurile de toleranta si de noblete a spiritului afirmate de Cavalerii Templieri, este singura capabila sa fondeze un ecumenism spiritual veritabil. Este UNIVERSAL pentru ca vocatia sa este aceea de a deschide o cale privilegiata reflexiei in general, si nu unei ideologii anume, nici a unui dogmatism revelat, inerent inconjurat de bariere si tabuuri, ci reflexiei ca premisa a unei viziuni reale capabile sa depaseasca limitele terestre ale propriei noastre lumi.