Despre comportament Comportarea intr-o LOJA Constituita
Nu trebuie tinute consilii private sau discutii separate, fara ca Maestrul sa permita aceasta. Nu trebuie sa se discute despre nici un lucru intr-un mod impertinent sau lipsit de tact, nici sa nu fie intrerupt Maestrul, Supraveghetorul, sau oricare alt Frate care vorbeste cu Maestrul.
Nimeni nu trebuie sa manifeste un comportament ridicol sau sa faca glume pe timpul cand Loja este angajata in ceva serios si solemn si nici sa nu foloseasca nici un fel de limbaj nepotrivit sau sa ridice vreo pretentie, oricare ar fi aceasta, ci trebuie sa se manifeste veneratie si sa fie onorati Maestrul, Supraveghetorii si Calfele.
Daca se depune vreo plangere, Fratele gasit vinovat trebuie sa fie supus judecatii si sentintei Lojii care sunt judecatorii potriviti si competenti in toate aceste cazuri de contraventii (exceptand situatia in care este transferat prin Apel Marii Loji) si careia trebuie sa i se raporteze astfel de situatii, exceptand situatia in care este stanjenita semnificatia unei Lucrari a Lorzilor, cu toate ca si in aceast caz trebuie sa se faca o mentiune speciala. Nu trebuie sa se faca niciodata apel la Justitie pentru probleme care privesc Masoneria, cu exceptia cazurilor in care necesitatea absoluta o cere, si este evidenta pentru Loja.

Comportarea dupa inchiderea Lojii, in cazul in care Fratii sunt inca impreuna
Fratii se pot bucura de distractii nevinovate, comportandu-se unul fata de celalalt potrivit posibilitatilor fiecaruia, cu evitarea tuturor exceselor, ferindu-se insa de a forta vreun Frate sa manance sau sa bea dincolo de limitele sale, sau de a-l împiedica sa plece atunci cand imprejurarile il cheama, ori de a face sau de a spune orice lucru care l-ar putea ofensa pe acesta. Aceasta ar putea impiedica o conversatie fluenta si libera, ar distruge Armonia noastra si ar impiedica atingerea scopurilor noastre laudabile.
De aceea, nici un fel de jigniri sau certuri nu trebuie sa treaca dincolo de portile Lojii, cu atat mai putin nici un fel de cearta privind Religia, Natiunile sau Politica Statului. Noi Masoni apartinem tuturor natiunilor, limbilor, raselor si caracterelor fiind hotarat impotriva oricarei politici, ca fiind ceva care pana acum nu a dus si nici nu va duce vreodata la bunastarea Lojii.

Comportarea in cazul în care Fratii se intalnesc fara profani, dar nu intr-o Loja
Fratii trebuie sa se salute unul pe celalalt intr-un mod curtenitor, asa cum vor fi invatati s-o faca, adresandu-se unul celuilalt cu apelativul Frate, impartasindu-si mutual unul altuia in mod liber invatatura, fara a fi supravegheati sau urmariti, asa cum gasesc ei ca este mai oportun. Un Mason nu trebuie sa abuzeze de bunatatea altcuiva, oricine ar fi acela, sau sa se abata de la respectu1 care este datorat oricarui Frate, chiar daca nu este Mason. Pentru ca, desi toti Masonii sunt ca Fratii, pe acelasi nivel, Masoneria nu ia onorurile care se cuvin oricarui Om si pe care acesta le-a avut inainte si mai degraba ea chiar se adauga onorurilor sale, in special daca el a servit bine Fratia. Ea trebuie sa acorde onorurile sale acelora carora li se cuvin, evitand deprinderile rele.

Comportarea in prezenta profanilor
Masonii trebuie sa fie precauti in rostirea cuvintelor lor si modului de comportare intr-un astfel de mod incat nici cel mai insistent profan nu trebuie sa fie capabil sa descopere sau sa afle ceea ce nu este potrivit a fi impartasit. Uneori este necesar sa se devieze o discutie si sa fie condusa intr-un mod prudent pentru slava onorabilei Fraternitati.

Comportarea acasa si intre vecini
Trebuie sa se actioneze in calitate de om moral si intelept. In particular, nu trebuie sa se lase familia, prietenii si vecinii sa cunoasca preocuparile Lojii din care face parte, ci in mod intelept trebuie sa se consulte propria Onoare, cat si cea a vechii Fraternitati, din ratiuni care nu sunt de mentionat aici. Masonul trebuie sa-si ingrijeasca Sanatatea si sa nu continue a petrece impreuna pana foarte târziu sau sa fie prea multa vreme departe de casa dupa trecerea timpului de lucru al Lojii, evitand lacomia sau betia astfel ca familia sa nu fie neglijata sau jignita si nici ei personal sa fie incapabil de a munci.

Comportarea fata de un Frate necunoscut
Acesta trebuie sa fie examinat in mod precaut dupa o astfel de metoda pe care prudenta trebuie sa o dicteze, astfel incat un fals pretendent ignorant sa nu poata insela. Un astfel de individ trebuie respins cu dispret si batjocura, evitandu-se a i se da orice urma de recunoastere.
Daca insa se descopera ca acesta este un Frate adevarat si veritabil, trebuie sa fie respectat în consecinta, iar daca este in saracie trebuie, daca se poate, sa i se usureze situatia sau, altminteri sa fie indrumat astfel incât sa i se poata usura situatia.
Daca se poate trebuie sa i se dea de lucru un anumit numar de zile sau, altminteri, sa fie recomandat pentru a fi angajat. Nu exista obligatia de a face ceva mai presus de posibilitati ci, in aceleasi circumstante, doar sa se dea intaietate unui Frate sarac, daca este un om bun si credincios, inaintea oricarui altui om sarac.

In final, toate aceste Obligatii, precum si acelea care este necesar a fi comunicate intr-un alt mod, trebuie respectate intocmai cultivand Dra­gostea Frateasca, Fundamentul si Piatra de Bolta, Cimentul si Gloria acestei vechi Fraternitati, evitand orice certuri si discordii, barfeli si calomnii, nepermitand altora sa vorbeasca de rau pe nici un Frate onest, aparandu-i caracterul si oferindu-i bunele oficii atata vreme cat acestea sunt compatibile cu propria Onoare si siguranta si nu mai departe. In cazul in care oricare dintre Masoni comite o nedreptate trebuie ca cel vatamat sa i se adreseze personal lui sau Lojii sale si doar apoi se poate face apel la adunarea trimestriala a Marii Loji si, in final, impotriva hotararii acesteia se poate face apel la adunarea anuala a Marii Loji, conform laudabilei uzante din vechime a stramosilor nostri apartinand fiecarei Natiuni. Un proces se poate intenta doar atunci cand cazul nu poate fi decis intr-un alt mod. Trebuie ascultat cu rabdare sfatul onest si prietenesc al Maestrului si al Calfelor, atunci cand incearca sa evite o disputa in Justitie cu profanii sau cand incearca sa scurteze durata Judecatii pentru stingerea litigiului, pentru ca astfel sa se poata acorda atentia cuvenita si sa se dedice intreaga agerime succesului Misiunilor Masoneriei. Daca totusi insa Fratii si Tovarasii se in­fatiseaza inaintea Justitiei trebuie ca Maestrul si Fratii sa se ofere cu gentilete sa medieze conflictul, care este necesar sa le fie supus cu recunostiinta spre Judecata de catre Fratii aflati in disputa. In cazul in care aceasta Solutie este impracticabila, trebuie ca la infatisarile din cadrul procesului sa nu se exprime manie sau ranchiuna asa cum se obisnuieste —nespunand si nefacand nimic ce ar putea impiedeca sau distruge Dragostea Frateasca, iar bunele oficii trebuie sa fie reinnoite si continuate.
Prin aceasta vor putea vedea cu totii infuenta benigna a Masoneriei, asa cum au facut inca de la Inceputul Lumii toti adevaratii Masoni si asa vor face pana la sfarsitul Veacurilor.

Asa trebuie sa fie!